HTML

Állatvilág Net

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Állatvilág - a háziállatok és a vadon szava

Házi és vadállatok: videók, hirek, írások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Külső feed

Houston we have a problem

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

ajándék (1) akt (1) álaltvilág (1) állat (2) állatfilmek (1) állati (2) állatképek (1) állatmentés (1) állatok (4) állatorvos (1) állatvédelem (4) állatvédők (2) állatviadal (1) állatvilág (1) allatvilág (1) allergiás (1) alternatív (1) animal (1) antarktisz (1) anyám (1) barát (1) bérkilövő (1) bőrgyulladás (1) borz (1) celeb (2) cesar (2) channel (1) chile (1) cinema (1) delfin (2) delfinek (1) delta (1) dzsungel (1) eb (2) ecclestone (2) elmék (1) erdélyi (1) éva (1) expedíció (1) falkavezér (1) farkaskutya (1) fegyelem (1) felmelegedés (1) filmek (1) fióka (1) fog (1) fogászat (1) fogszuvasodás (1) fóka (1) fórum (1) geographic (1) globális (1) gólya (1) gyereknek (1) gyógyászat (1) hal (1) hányás (1) harc (1) hasmenés (1) háziállat (2) hím (1) hirdetések (1) homeopátia (1) homo (1) homoszexuális (1) horváth (1) húsvét (1) identitás (1) ingyenmozi (1) jelölés (1) juhász (1) juhászkutya (1) kaland (1) kalap (1) képek (1) kilövés (1) kirándulás (1) kiskedvencek (1) klímakonferencia (1) könyv (1) kutya (10) kutyadoki (1) kutyafajta (1) kutyafuttató (1) kutyaharapás (1) kutyák (3) kutyaképzés (1) kutyatámadás (1) kutyaviadal (1) légzőszervi (1) lelövés (1) lovak (1) macsak (1) macskák (1) majom (1) marketing (1) maugli (1) megbetegedések (1) mérgezések (1) merle (1) mesefilmek (1) mezelen (1) microchip (1) mikrocsip (1) millan (2) mónika (1) mozgásszervi (1) mozi (1) műsor (1) műtétek (1) national (1) német (1) novella (5) nude (1) nyúl (1) nyuszi (1) panaszok (1) peta (3) pingvin (1) pitbull (1) planet (1) pókaszbásúak (1) pornósztár (1) puma (1) rajzfilmek (1) rákok (1) reggeli (1) reklám (1) reklámvideó (1) rendelet (1) rendőrautó (1) rendőrség (1) róka (1) rovarok (1) rtl (1) sétáltatás (1) show (1) sorozat (1) szépségkirálynő (1) szovjet (1) sztárok (1) sztori (2) tamara (1) thén (1) tiltott (1) történet (5) törvény (1) tyúk (1) űzi (1) vadállat (1) vadállatok (3) vadász (1) vadat (1) vadőr (1) vau (1) vetítés (1) vicces (1) videók (1) viselkedés (1) viselkedészavar (1) viselkedészavarok (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Vájár és a kutya - novella

2010.02.27. 01:00 allatvilag

John Schmidt egykori vájár szakmunkás kilépett családi háza ajtaján. A salakhegy felől súlyos, kénes szagú felhőket sodort a reggeli szél a valamikori tisztviselőtelep lerobbant házai fölé. John Schmidt megállt a küszöbön, ingzsebéből olcsó, csempészett cigarettát vett elő. A gyűrött, összenyomorított szálat lassan dugta cserepes ajkai közé. Keze kifakult, foltos munkásnadrágja zsebébe mélyedt. Mielőtt kivette volna a markába akadt skatulya gyufát, szórakozottan megvakarta viszkető ágyékát. A vakarózás régi kellemes emlékeket idézett fel benne. Az igen! Azok voltak csak a szép idők! A régi bányásznapok. Tele suskával, dicsőséggel. A kurvák úgy ragadtak rájuk, mint bogáncs a malacra. Egyik kocsmából ki, a másikba be… Azután a haverokkal felvitték a nőket valamelyikük lakására, és adj neki! Volt ott minden, ami szem-szájnak ingere…

De az régen volt. Most John Schmidt egykori vájár szakmunkás a cigijét szipákolva áll omladozó családi háza ajtajában, és majd kiköpi a tüdejét, úgy köhög. Hiába, a vájvégen lehúzott huszonnyolc év nem múlt el nyomtalan. A szénpor nem játszik. Szilikózis. Már jó pár éve. De mit csináljon? Ezt a kurva bagót nem tudja eldobni, ha beledöglik, akkor sem. Mert mi öröme maradt még az életből? Az a néhány üveg olcsó sör, vagy pár pohár silány, kannás bor? Néha egy-egy ˝stampo˝ hamis vodka? Vagy bolti pálinka? Az sem különb, mint amit a külföldiek árulnak a piac zugában. Emlékszik, még az ˝átkosban˝, a viszonylagos munkásbőség idején mondta egy bennfentes ismerőse a szakszervezeti gyűlésen, ahol mindenki ˝feketecimkés˝ cseresznyepálinkát ivott, hogy: ˝mit gondolsz John Schmidt, ha minden megtermett cseresznyéből pálinkát főznének, elég lenne ahhoz a mennyiséghez, amennyi cseresznyepálinka elfogy ebben az országban? Tisztaszesz az, apukám, meg egy kis aroma…˝

John Schmidt egykori vájár szakmunkás kiköhögte magát. Piszkos zsebkendőjével megtörölte nedvedző szemét, szorosabbra húzta beesett hasán az ócska nadrágszíjat, majd nagyot sercintett a horpadt lavórban összegyűjtött hamuba. Ma fontos feladat vár rá, az önkormányzatnál neki kell felvennie a szociális támogatást. De legalább összeköti a kellemest a hasznossal: kutyasétáltatás ürügyén szokott ugyanis naponta megpucolni asszonya vizsla szeme és lepcses szája elől egy kis baráti traccspartira és egy pohár italra a haverokkal a ˝Gödör˝-nek nevezett csapszékbe. A kutya is jól kihugyozza, kiszarja magát (legalább nem kell a kertben annyit takarítani utána) meg az ő száraz veséje is kap egy laza öblítést. Ma pedig, ha felvette a segélyt, talán még egy kis töményre is sor kerülhet. Bár az asszony… De egy a fontos - gondolta John Schmidt egykori vájár szakmunkás - hogy nem szabad beszarni!

Néhány perc múlva feltette a régi gépszíjból fabrikált nyakörvet az öreg házőrző, Pajtás nyakába. Az eb nehézkesen lódult a léckapun át a poros utcára. A valamikor négyszögletes betonlapokkal burkolt járda mára siralmas állapotba került. A gyártás során kispórolt cementet a helyette belekevert homok csak mennyiségileg tudta helyettesíteni, minőségileg nem. Így aztán a telente elvétve akadó néhány erősebb fagy rendesen szétmálasztotta őket. Most már inkább csak a hézagokban megtelepedett gyomnövények gyökereinek hálója sejtette, hogy a poros kavicsburkolat valamilyen rendszer nyomait hordozza.
Pajtás, elnehezült testét óvatosan három lábra támasztva élvezettel spriccelte le a sarki bolt elé kitett kenyeresrekeszeket. Valószínűleg érezhetett rajtuk valamit, mert ugye a kutya csak oda piszkít, ahol már van egy…
John Schmidt egykori vájár szakmunkás szakértő lábbal rúgta oldalba fajtája szerint ˝játszótéri keverék˝ minősítésű ebét, és rángatta el gyorsan, mielőtt a sarki fűszeres szagot fogna a ládákat illetően. Közben Pajtás - gerincét hétrét hajtva -, kiguvadó szemekkel méretes hurkát kanyarított a járda közepére. John Schmidt egykori vájár szakmunkás vizsla szemmel nézett körül, akadt-e tanúja kutyája művének. Mivel nem látott a közelben senkit sem, napirendre tért a dolog fölött azzal, hogy a ˝Canis merga˝ természetbarát anyag, meg amúgyis széthordják a legyek. Azért éles kanyarral befordult az első mellékutcába, mert mit lehet azt tudni… Hátha még a legyek előtt belelép valaki…

John Schmidt egykori vájár szakmunkás az Önkormányzat bejárata mellé kötötte Pajtás névre hallgató játszótéri keverék típusú ebét, és bement az épületbe. Röpke másfél órás sorbanállás után nyolcezer-hatszázhuszonhét fabatkával gazdagabban hagyta el a demokrácia helyi szentélyét.
Pajtás, ˝aki˝ békésen várakozott gazdájára, szuszogva mászott elő az útmenti árkot belepő, félembernagyságú parlagfű közül. Kéjesen nyújtózkodott, megrázta poros irháját, levizelte John Schmidt egykori vájár szakmunkás bal cipőjét (amit szerencsére a sértett nem vett észre) majd ringó gerinccel megindult a ˝Gödör˝ nevű csapszék felé.

A cselekmény ezután meglehetősen felgyorsult.
Nevezett műintézetben éppen ˝eredeti˝ németalföldi rizlinget mértek, aránylag olcsón. John Schmidt egykori vájár szakmunkás röpke másfél óra alatt búcsút mondott segélye egy részének, valamint józanságának. Amikor érezte, hogy nagyarcú felesége reakciói nyolc napon túl fognak gyógyulni, enyhén ingó járással hazafelé vette útját. Arra gondolt, talán jobb lenne, ha elodázná a nejével való találkozást, ezért a telepet megkerülő földútra terelte Pajtás névre hallgató jószágát. Az eb egykedvűen vezette gazdáját a bokáig érő porban. Lábnyomaik füzére egyenletesen futott egyik útszéli ároktól a másikig. Oda-vissza, oda-vissza. Ez, a kis jóindulattal sinus-görbének nevezhető alakzat kísérte John Schmidt egykori vájár szakmunkás és hű társa, Pajtás lábnyomait.

Az út szélén alacsony, mindenféle ócskaságokból összetákolt bodegák tűntek fel. Szorgos lakóik a kalyibák előtt kuporogva és büdös füstöt eregetve kábelek műanyag szigetelését égették le. Néhány nőnemű egyed hátrébb ócska, füstös sparhelten fületlen lábasban valamit kevergetett. Amikor meglátták John Schmidt egykori vájár szakmunkást az Ő Pajtásával és bizonytalan lépteivel, szemük egyetértőn villant össze…

Az egyik nő tüzelő szukát mutatott Pajtásnak. A házőrző egy pillanatra meglepődve megtorpant, azután kirántva pilledt gazdája kezéből az ócska pórázt, lóhalálában a szuka után vetette magát. Kis idő múlva már csak a por gomolygott utánuk az út kanyarulatában.
A másik nő tüzelő szukát mutatott John Schmidt egykori vájár szakmunkásnak. Nevezett úgy érezte, legény még a gáton… legény tudna még lenni a gáton… illetve… meg kéne próbálni!

John Schmidt egykori vájár szakmunkás követte K. Ibolya egykori szénmosóbeli segédmunkást a bódéba. A sötét helységben előbb ruháitól, azután pénztárcájától, végül az életétől szabadította meg néhány fürge és szakértő kéz.

John Schmidt egykori vájár szakmunkás hulláját - illetve amit belőle a tűz meghagyott - a rendőri nyomozás során a Pajtás nevű játszótéri keverék ásta ki a kábelégetés hulladéka alól.
 

Szólj hozzá!

Címkék: novella történet

A bejegyzés trackback címe:

https://z-oo.blog.hu/api/trackback/id/tr41804050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása