HTML

Állatvilág Net

Utolsó kommentek

Tag feed

 • Lángoló Gitárok: Indulj el egy úton - A legendás országjáró tévésorozat előtt tiszteleg a Folkfonics
 • KönyvesBlog: A Rosszcsont Rodrigó egy klasszikus mesébe oltott progresszív fejlődéstörténet
 • Lángoló Gitárok: Rage-hangulat a Dürerben – Stray From The Path-koncertajánló
 • KönyvesBlog: Így hatott az amerikai politika a rendszerváltás utáni Magyarországra
 • Tékozló Homár: Július óta szereljük a tévét, majd csak lesz valami, ne tessék hívogatni!
 • KönyvesBlog: Könyvesblokk: Solymosi, Rushdie, McCarten
 • KönyvesBlog: Borbély Szilárd kötete is esélyes a Pen America díjára
 • Lángoló Gitárok: Újra John Frusciante a Red Hot Chili Peppers gitárosa
 • KönyvesBlog: Ali Smith hőse egy olyan cserediák, aki egy másik korból érkezett
 • Lángoló Gitárok: Műfajegyesítő kezdeményezés - Interjú a Rapcirkuszról a Hősök és az Animal Cannibals tagjaival
 • KönyvesBlog: 2019 legjobb könyvei 10-1.

Állatvilág - a háziállatok és a vadon szava

Házi és vadállatok: videók, hirek, írások.

Naptár

december 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Külső feed

Houston we have a problem

Tag feed

 • Lángoló Gitárok: Indulj el egy úton - A legendás országjáró tévésorozat előtt tiszteleg a Folkfonics
 • KönyvesBlog: A Rosszcsont Rodrigó egy klasszikus mesébe oltott progresszív fejlődéstörténet
 • Lángoló Gitárok: Rage-hangulat a Dürerben – Stray From The Path-koncertajánló
 • KönyvesBlog: Így hatott az amerikai politika a rendszerváltás utáni Magyarországra
 • Tékozló Homár: Július óta szereljük a tévét, majd csak lesz valami, ne tessék hívogatni!
 • KönyvesBlog: Könyvesblokk: Solymosi, Rushdie, McCarten
 • KönyvesBlog: Borbély Szilárd kötete is esélyes a Pen America díjára
 • Lángoló Gitárok: Újra John Frusciante a Red Hot Chili Peppers gitárosa
 • KönyvesBlog: Ali Smith hőse egy olyan cserediák, aki egy másik korból érkezett
 • Lángoló Gitárok: Műfajegyesítő kezdeményezés - Interjú a Rapcirkuszról a Hősök és az Animal Cannibals tagjaival
 • KönyvesBlog: 2019 legjobb könyvei 10-1.

Címkék

ajándék (1) akt (1) álaltvilág (1) állat (2) állatfilmek (1) állati (2) állatképek (1) állatmentés (1) állatok (4) állatorvos (1) állatvédelem (4) állatvédők (2) állatviadal (1) állatvilág (1) allatvilág (1) allergiás (1) alternatív (1) animal (1) antarktisz (1) anyám (1) barát (1) bérkilövő (1) bőrgyulladás (1) borz (1) celeb (2) cesar (2) channel (1) chile (1) cinema (1) delfin (2) delfinek (1) delta (1) dzsungel (1) eb (2) ecclestone (2) elmék (1) erdélyi (1) éva (1) expedíció (1) falkavezér (1) farkaskutya (1) fegyelem (1) felmelegedés (1) filmek (1) fióka (1) fog (1) fogászat (1) fogszuvasodás (1) fóka (1) fórum (1) geographic (1) globális (1) gólya (1) gyereknek (1) gyógyászat (1) hal (1) hányás (1) harc (1) hasmenés (1) háziállat (2) hím (1) hirdetések (1) homeopátia (1) homo (1) homoszexuális (1) horváth (1) húsvét (1) identitás (1) ingyenmozi (1) jelölés (1) juhász (1) juhászkutya (1) kaland (1) kalap (1) képek (1) kilövés (1) kirándulás (1) kiskedvencek (1) klímakonferencia (1) könyv (1) kutya (10) kutyadoki (1) kutyafajta (1) kutyafuttató (1) kutyaharapás (1) kutyák (3) kutyaképzés (1) kutyatámadás (1) kutyaviadal (1) légzőszervi (1) lelövés (1) lovak (1) macsak (1) macskák (1) majom (1) marketing (1) maugli (1) megbetegedések (1) mérgezések (1) merle (1) mesefilmek (1) mezelen (1) microchip (1) mikrocsip (1) millan (2) mónika (1) mozgásszervi (1) mozi (1) műsor (1) műtétek (1) national (1) német (1) novella (5) nude (1) nyúl (1) nyuszi (1) panaszok (1) peta (3) pingvin (1) pitbull (1) planet (1) pókaszbásúak (1) pornósztár (1) puma (1) rajzfilmek (1) rákok (1) reggeli (1) reklám (1) reklámvideó (1) rendelet (1) rendőrautó (1) rendőrség (1) róka (1) rovarok (1) rtl (1) sétáltatás (1) show (1) sorozat (1) szépségkirálynő (1) szovjet (1) sztárok (1) sztori (2) tamara (1) thén (1) tiltott (1) történet (5) törvény (1) tyúk (1) űzi (1) vadállat (1) vadállatok (3) vadász (1) vadat (1) vadőr (1) vau (1) vetítés (1) vicces (1) videók (1) viselkedés (1) viselkedészavar (1) viselkedészavarok (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Stohl András kedvtelésből állatokat öl

2010.04.10. 19:07 allatvilag

- A vadászat gyerekkoromtól nagy szenvedélyem, hiszen édesapám, sőt nagyapám is vadászott. Édesapám már négy éves koromban magával vitt. Az első igazi vadászatom szabályellenesen történt, mert még nem voltam tizennyolc éves. A kezembe adták a sörétes puskát, és azt mondták: „Fiam, ha a fácán fölrepül, akkor próbáld meglőni." Egy fácán volt az első vad, amit elejtettem. A mai napig emlékszem erre a lövésre. A puska akkor még hosszabb volt, mint én. Tizennyolc évesen már saját fegyvertartási engedéllyel rendelkeztem. Nagy dolognak számított, hogy már hivatalosan is lőhettem egyedül.
- Sokáig vadőr akart lenni...
- Igen. Ez az olvasmányaimból fakad. Sokat olvastam a híres vadász, Széchényi Zsigmond könyveit. Megtetszett ez az egész életmód és az afrikai környezet.
- Eljutott már Afrikába?
- Igen, jártam már Namíbiában. A vadászéletem egyik ünnepe volt ez az expedíció. Tíz napig csak a vadászattal foglalkoztam és öt antilopot sikerült lőnöm. Folyamatosan visszavágyom Afrikába.
- Nemcsak lövi, főzi is a vadat. Ez is egy szenvedély?
- Természetes, hiszen a vadászháznál nincs étterem. Itt önellátóak vagyunk. Ha sikerül elejteni valamit - márpedig legtöbbször eredményesek vagyunk - akkor a belsőség a vadászt illeti meg. A tüdőből, szívből, májból magunknak főzögetünk. A specialitásom az őz- illetve a vaddisznópörkölt. Bár mindenkinek más az ízlése, erre a két ételre még nem volt panasz.
- Ha nincs zsákmány....
- Akkor sem maradunk éhen. Ekkor a jön az otthonról hozott szalámis kenyér.

A trófeát nagy becsben tartja:

- A sikeres vadászat egyik jelképe a trófea. Fontos ez Önnek?
- Kétfajta vadász van, az egyik a húst, míg a másik a trófeát tartja nagy becsben. Én az utóbbi kategóriába tartozom, bár nem a trófea nagysága a lényeg, hanem a hozzá fűződő élmény. Minden egyes trófeáról el tudom mondani, hogy mikor és hol szereztem. Ilyenkor nemcsak az erdőrész jut eszembe, hanem a barátok, akikkel együtt jártunk ott.
- Mire a legbüszkébb?
- A feleségemmel közösen voltunk kint az erdőben és lőttem egy vadkant, amelynek 21,45 centiméteres agyara volt. Szép nap volt, és a zsákmány sem volt semmi.
- Azt hittem, a szalonkát említi...
- Természetesen a szalonkához is szép élményeim fűződnek. Erről tudni kell, hogy a vadásztilalmat követően először ezt a madarat lehet elejteni. Ez nagy esemény, ekkor veszem elő újra a „sörétest", és ismét kimehetek az erdőbe. Nagyon értékes zsákmány, mivel nehéz puskavégre kapni. Csak hajnalban és napszálltakor repül tíz-tizenöt percet. Éppen ezért az apróvadak közül egyedül a szalonkának van trófeája, amire ha szert tesz az ember, szarvasbőgésig viselnie kell a kalapja mellett. Ebből aztán tudják a többiek, hogy ki hány szalonkát lőtt. Nekem egyet sikerült két éve, de szalonkából ez nagyon szép eredmény. Ezért is nőtt a szívemhez.
- Egyszer a lányait is elvitte. Hogy érezték magukat?
- Szerintem nagyon élvezték. Úgy ültek a fűben, mint két gomba. Nagyot nevettek, amikor látták, hogy az apjuk négykézláb keresi a madarat. Éppen lelőttem a szalonkát. Ekkor jöttem rá, hogy nem vittem magammal zseblámpát, így kénytelen voltam a keresésnek ezt a módját választani.
- Vadászkutyája is van?
- Nincs, mert nem tudnék annyi idő tölteni vele, amennyit kellene. Az igazi vadászkutyával együtt kell lakni, nem bezárni egy ketrecbe, és csak néha kiengedni. Ott kell aludnia a vadász ágya mellett.
- Mikor volt utoljára vadászni?
- Három nappal ezelőtt voltam és holnap megyek újra.
- Eredmény?
- Nem lőttem semmit, de nem voltam elkeseredve. Nem a vad elejtése a lényeg, hanem az, hogy a szabadban vagyunk és hallom az erdőzúgást. A dolog szépsége már a készülődés izgalmával kezdődik. Aztán ott az erdőben az illatok, a neszek, a várakozás csendje. Az jó. Ott nem művészuraznak, ott Stohl Bandi vagyok.

A rituálé

- A vadászat nem öldöklés!?
- Nem szabad, hogy az legyen. Nem véletlen, hogy a vadászatnak megvan a saját rituáléja, amit illik betartani. Mi több, ez adja az egész sava-borsát. A leterített vadat például nem szabad azonnal lerohanni. Egy szarvas nem múlhat ki úgy, hogy mohón föléje hajolnak elejtői. A lövés után várni kell jó tíz percet, az állat hadd múljon ki egyedül, magában. Ha ez a kis idő eltelt, az úgynevezett utolsó falatot oda kell adni neki. Ez néhány szál abból, amit utoljára evett az állat, ezt szokás a szájába tenni. Majd jöhet a töretátadás. A vad elejtőjének kalapjára tűznek a társak egy-egy kis gallyat, amit a közvetlen közelben törtek le, s benedvesítették a frissen elejtett állat vérével. Ezután jön a munka. A vadászat ugyanis nem abból áll, hogy kivárjuk az állatot, majd elejtjük és kész. A vadat ott, a helyszínen szakszerűen ki kell zsigerelni, húsát az autóra tenni, s a hűtőházba beszállítani. A vad húsa ugyanis nem az őt elejtő vadászé. Ez az adott vadásztársaságot illeti meg, persze a vadász kaphat a húsból valamennyit. Ez a valamennyi a kompetencia, ami vadásztársaságonként változó mennyiséget jelent. Ahol én vadászom, ott ez negyven kiló. De ha többet szeretnék, természetesen vásárolhatok belőle.
- Lényeges a fegyver? Ragaszkodik hozzá?
- Ugyan nem vagyok az a fajta, aki állandóan a fegyvert pucolja, de számomra is nagyon lényeges, hogy olyan puskám legyen, amiben megbízok. Ez az, amin nem szabad spórolni. Szeretem a vaskosabb fegyvereket, ami jól illik a ruhámhoz és kényelmes. A nagyon drága fegyvereket - mint az öltönyt - méretre készítik.
- Ön készíttetett már ilyen drága példányt?
- Igen, egyszer volt egy méregdrága sörétes puskám. Bevallom, nem jó szájízzel mentem vele vadászni. Látványos volt és a vadásztársaknak a második megjegyzése az volt: Szép fegyver! Mennyibe került? Innentől kezdve már nem úgy kezeltek, mint egy hétköznapi vadászt.
- Tagja a Magyar Vadászok Kulturális Egyesületének. Milyen feladatot látnak el?
- A szervezet elsődleges célja, hogy megváltoztassa a közvélemény hozzáállását a vadászathoz. Nem úgy vannak megítélve a vadászok, amilyenek valójában. Nagyon sok a negatív előítélet. Szeretném ezt a dolgot tisztába tenni. Ha ismert vagyok és kinyithatom a számat valami érdekében, akkor miért ne tegyem. Remélem, tényleg tudunk tenni valamit ez ügyben.
- Úgy tudom, szeret lovagolni is. Saját lova is van?
- Sprintnek hívják. Nyolc éves magyar félvér. Hobbi ló, semmilyen sport célra - sem ugratásra, sem távlovaglásra - nem használom. Kizárólag arra, ha ki akarok kapcsolódni, akkor fölpattanok a hátára és kimegyek a telekre. Erre a célra tökéletes.
- Hol tartja Sprintet?
- A fóti Gyermekvárosban van egy lovarda. Eredetileg is itt lakott a ló. Nagyon kedvesek a tulajdonosok, rendes, lelkiismeretes a lovászfiú is, így hát meghagytam ott.
- Említette a távlovaglást. Kipróbálta már?
- Nem, de a terveim között szerepel. Ahhoz komolyan fel kell készülnie úgy a lónak, mint a lovasnak. 40-50 kilométert végiglovagolni, azt fenékkel, háttal és derékkal is bírni kell.
- Mit próbált ki még?
- Ugratni már sikerült. Egy versenyen konferanszié voltam. Ezt a feladatot lóhátról kellett végrehajtanom. Ekkor rábeszéltek, hogy egy jó díjugrató lóval ugrassak. Tetszett a dolog, sőt már a fogathajtásba is sikerült belekóstolnom. Tovább a témában

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://z-oo.blog.hu/api/trackback/id/tr801910243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.